Hasznos Trados bővítmény fordítóknak: az Extended Search

2014. június 24.

A Moravia fejlesztője által létrehozott, ingyenesen használható bővítménnyel egyszerre több fájlban és projektben is hatékonyan lehet keresni. Bemutató a fordit.hu-n, részletek a Moravia blogján.

A fejlesztőknek jó hír volt, hogy az SDL Trados Studio legújabb, 2014-es verziójában már a felhasználói felületre is lehet bővítményeket fejleszteni, hogy azok minél inkább illeszthetők legyenek a már használt rendszerekhez, metódusokhoz.

De nem csak fejlesztők örülhetnek ennek az új lehetőségnek. Kollégánk először csak a játékos kíváncsiságtól hajtva kezdett neki a Studiós fejlesztgetésnek, de végül egy olyan bővítményt készített, amely fordítóknak is nagyon hasznos lehet.

Gyakran előfordul, hogy egy anyag fordítása, tisztogatása közben rá kell keresnünk egy kifejezésre az összes fájlban, vagy akár több fordítási projekten is egyszerre. Barnabás talán épp a „///" jelöléseket szerette volna kiszedni a fájlokból, amikor azzal szembesült, hogy ez nem megy olyan egyszerűen a Studióban. Innen már nem csak „játszadozott", hanem neki állt komolyan megírni a hiányzó funkciót. Így született meg az Extended Search.

Az Extended Search egy egyszerű bővítmény, amellyel egyszerre több fájlban, illetve projektben kereshetünk az SDL Trados Studio 2014 fő kezelőfelületén. Az eszköz a Studió főablakában, Editor nézetben egy könnyen áttekinthető találati listába gyűjti ki a keresett kifejezés összes előfordulását. A program kezeli a szokásos reguláris kifejezéseket (Regexp-eket) is, a találati listák pedig jobb gombos kattintással kiexportálhatók.

Ha ez a te munkádat is segítené, az Extended Search ingyenesen letölthető az SDL App Store-ból: http://www.translationzone.com/openexchange/app/extendedsearch-606.html

Az Extended Search indul az SDL fejlesztői versenyében, ahol az az alkalmazás lesz a nyertes, amelyet most júniusban a legtöbben töltenek le.

Happy searching! :)

Ha pedig a szakmai kulisszatitkok is érdekelnek, olvasd el az Extended Search történetét a fejlesztő tollából. Tovább a Moravia blogjára >>

Nagy Barnabás


Hozzászólások (0)

Hozzászólások írásához és megtekintéséhez be kell jelentkeznie