'piac és ti' – szakma-diák találkozó a BME-n

2015. május 8.

2015. május 12-én, kedden 17 órakor várunk minden érdeklődőt e tanév utolsó rendezvényére.  A fordit.hu is ott lesz.

Az idei tanév utolsó szakma-diák találkozójának keretében Bán Miklós, az espell fordítás és lokalizáció zrt. vezérigazgatója tart előadást ’a piac és ti’ címmel!

Időpont: 2015. május 12. kedd, 17 óra

Helyszín: BME-TFK, E épület 204

Regisztráció: vegh@tfk.bme.hu

Az eseményen készült videófelvétel teljes hosszában megtekinthető a fordit.hu előfizetői számára.

Friss: Beszámoló a rendezvényről

'a piac és ti'

Az idei tanév utolsó szakma-diák találkozóját 2015. május 12-én rendezte meg a BME Tolmács-és Fordítóképző Központja. A nagy érdeklődésre való tekintettel ez alkalommal nagyobb teremben és magasabb érdeklődői létszámmal hallgathatta meg a közönség Bán Miklós, az espell Zrt. ügyvezetőjének és egyben a Proford elnökének szavait, valamint a fórum zárásaként a Smarthu szervezet tevékenységéről hallhattunk, mely szervezet a szabadúszók munkáját hivatott segíteni és tehermentesíteni.

Bán Miklós az espell fordítás és lokalizáció zrt. vezérigazgatójaként jó rálátással bír az aktuális piaci helyzetre. A szakmában eddig eltöltött 16 év után is lelkesen és dinamikusan tudott elgondolkodtató dolgokat mondani és irányvonalakat mutatni, melyek azok a szakterületek, amelyek a jövő fordítóinak és tolmácsainak tartogatnak munkalehetőséget. Közvetlen ügyfeleknek vagy fordítóirodáknak jobb-e dolgozni? Mennyi az annyi, avagy hogyan szabjunk okosan árakat? Milyen szakterületre érdemes specializálódni? Hogyan helyezkedjünk, miért járjunk szakmai eseményekre és hogyan szerezzünk minél több tapasztalatot? Végül pedig miben rejlik a siker titka? 

Sok végzős hallgató számára a szabadúszás lehetősége tűnik az egyik kézenfekvő megoldásnak a jövőt illetően, ám a kezdeti biztonságérzet hiánya rémisztő lehet a pálya elején. A SMarthu azért jött létre, hogy ismerve a szabadúszók problémáit, segítsen azokon. Nem könnyű elindulni egy szakmában, főként, ha kezdőként a szabadúszást választjuk. Sokakat elrettentenek a cégalapítás körüli ügyek és a pénzügyek kiismerhetetlensége, mások attól tartanak, hogy kezdeti megrendeléseik nem fedeznék egy saját vállalkozás költségeit. A SMarthu egy olyan társadalmi vállalkozás, amely ezekre a problémákra kísérel meg választ adni. 

Az idei szakmai fórum-sorozat ezzel az előadással a végéhez ért, ősszel azonban újra megnyitja kapuit a BME-TFK, és várja a fordító- és tolmácsszakma iránt érdeklődőket. 

Kőrösi Janka
nappali szakfordító hallgató

 


Hozzászólások (0)

Hozzászólások írásához és megtekintéséhez be kell jelentkeznie