Tolmácsok és Fordítók Országos Szakmai Fóruma 2016. augusztus 25-én és 26-án

2016. június 6.

2016. augusztus 25-én és 26-án (csütörtökön és pénteken), a www.fordit.hu és a Debreceni Nyári Egyetem szakmai támogatásával, ismét megrendezzük a Tolmácsok és Fordítók Országos Szakmai Fórumát.

Program: előadások videóközvetítése

  • Fáber András c. egyetemi docens, a BME Tolmács- és Fordítóképző Központja tanárának köszöntője
  • Bozai Ágota műfordító: Le- és felfordulás, avagy a műferdülésnek packázásai
  • Dr. Szaffkó Péter egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Tolmácsvizsga Központ és a Debreceni Nyári Egyetem igazgatója: Kell-e és mire jó a műfordítás-elemzés?
  • Sz. Ács Márta protokolltanár: Tolmácsetikett és -etika
  • Sereg Judit, az ELTE Fordító- és Tolmácsképző Intézetének megbízott oktatója: Az audiovizuális fordítás mint fordítói szakma jelenlegi helyzete
  • Bán Miklós, a Proford elnöke: Hősök és kóklerek - a fordítói étosz tegnap és ma
  • Beták Patrícia nappali képzésvezető, BME-INYK Tolmács- és Fordítóképző Központ: Amikor a mentorművek beindulnak
  • Dr. W. Farkas László konferenciatolmács: Tolmácsbakik, félrefordítások 4.
  • Fáber András c. egyetemi docens, a BME Tolmács- és Fordítóképző Központjának tanára: Nyelv és játék
  • Szekeres Csaba, a TECH-LINGUA Bt. ügyvezetője, az SDL Tardos magyarországi képviselője: Segítség, gyorsan kell fordítani!
  • Györffy Ildikó, siketvak jeltolmács Siketvak tolmácsolás: Bemutató
  • Varga Katalin, EC Innovations Magyarország vezetője: Miben rejlik a projektmenedzser munkája?
  • Dr. Bálint András közgazdász, a fordit.hu alapítója: Eladó a fordítóiroda? A fordítói üzlet ára
  • Gál-Berey Tünde, a Villámfordítás és a TranszFészek alapítója: Tényleg szereted a fordítót? CSR a fordítási piacon
  • Cseh Gizella tanár, újságíró, idegenvezető: A magyar mint idegen nyelv és kultúra a külföldieknek

A fórum célja

Egyrészt szeretnénk lehetőséget adni minden kezdő vagy tapasztalt tolmácsnak és fordítónak a szakmai kapcsolatépítésre. Másik törekvésünk, hogy minden tolmács, illetve fordító pontosan ismerje az aktuális jogszabályokat, rendeleteket. A kérdéseiket közvetlenül az illetékeseknek tehetik fel, és hasznos tanácsokat is kaphatnak. Folytatjuk a „Tolmácsbakik” sorozatunkat, amelyben elhangzó (gyakran mulatságos) példákból ismét mindannyian tanulhatunk.  Bemutatkoznak a siketvak jeltolmácsok is – egy előadás keretében áldozatos munkájukba kapunk betekintést.  Az előadások a gyakorlati, mindennapi munkánk során jelentkező kérdésekre keresik és adják a válaszokat.  

A fórum tervezett programja és előadói

Az ország legelismertebb szakemberei közül sokan elfogadták a meghívásunkat, a szakmai képviseletek vezetői, tolmácsolást és fordítást oktató szakemberek, valamint országszerte elismert tolmácsok/fordítók tartanak majd előadásokat.  A végleges programot a www.fordit.hu weboldalon is közzétesszük június elején. A kezdő tolmácsok részére tapasztalatszerzési lehetőséget biztosítunk: a tavalyi fórum sikerességét látva, részükre ismét szituációs gyakorlatokat szervezünk. 

Tervezett program >>

A fórum helyszíne

Pannónia Középiskolai Kollégium, XIII. Budapest, Pannónia u. 83. Részvételi díj: 10.000 Ft + áfa, amely tartalmazza a csütörtöki ebédet és vacsorát, valamint a pénteki reggelit és ebédet, továbbá a kávészünetek szokásos kínálatát. Diákoknak és tanfolyamainkra járók számára a díj 5.000 Ft. (Számlaszám: 10702064-22224743-51100005 (CIB Bank), Talentum-Debreceni Bt.) Szállást egyénileg lehet foglalni Császár Tímeánál, a pannoniaszallas@gmail.com e-mail címen. (Kérjük, hogy az e-mail tárgya „Tolmácsfórum” legyen.)    

Jelentkezési határidő: 2016. augusztus 14. (A korábban hirdetett 19-i határidő sajnos tévesen szerepelt.)

A jelentkezés a jelentkezési lap kitöltésével és aláírásával, valamint 5.000 Ft (előleg) befizetésével együtt érvényes. (A fennmaradó díj befizetésére a konferencia első napján is lesz lehetőség. A számlázás a helyszínen történik, kivéve, ha a jelentkező munkáltatója előre kéri a számlát.)  

Letölthető jelentkezési lap >>

További információ: talentum@t-online.hu (Elek Mária) 

2015-ös fórum


Hozzászólások (1)

Hozzászólások írásához és megtekintéséhez be kell jelentkeznie