Tréning kezdő és kevésbé gyakorlott tolmácsok számára

2012. szeptember 6.

Beszédgyakorlat, tolmácsolási gyakorlatok, váratlan szituációk megoldása, áthidaló kifejezések gyakorlása: ilyen témaköröket ölel fel a 2012. szeptemberben, Budapesten induló tolmácstréning.

A tréninget szervező Talentum-Debrecen levelét a fordit.hu változtatás nélkül közli:

Kedves Érdeklődő!

A Tolmácsok és Fordítók Országos Fórumán elindult egy remek kezdeményezés, mely kezdő és kevésbé gyakorlott tolmácsok számára biztosít életszerű gyakorlási lehetőséget. A közösen „eljátszott”, majd értékelt helyzetgyakorlatok igen hasznosnak bizonyultak, így – a nagy érdeklődésre való tekintettel – szeretnénk minél szélesebb körben teret biztosítani a szituációs workshopoknak.

Az őszi félévben  havonta 1, összesen 4 alkalommal, 4 órás foglalkozások keretében találkozunk a résztvevőkkel Budapesten. A kurzusok angol, német és francia nyelven folynak, két magasan kvalifikált tolmács-szaktanár vezetésével.

Helyszín: terveink szerint a Debreceni Nyári Egyetem székháza (Budapest, V. ker. Váci utca)

Időpontok: 2012. szeptember 15., október 13., november 10. és december 8.

Kérjük, részvételi szándékát legkésőbb 2012. szeptember 5-ig szíveskedjen jelezni a talentum@t-online.hu e-mail címen. További kérdéseire is készséggel válaszolunk!

A tréning elindításához (egy adott nyelvből) minimálisan 8 fő szükséges.

A tréning lényege: Célunk, hogy hallgatóink  minél nagyobb szöveghűséggel és nyelvi tudással tolmácsoljanak. Hangsúly kerül a célnyelvi országok kulturális és civilizációs háttéranyagának bevonására és a szókincsbővítésre. A gyakorlatok kiterjednek a legalapvetőbb szótártani ismeretek elsajátításától kezdve a tolmácsoláshoz szükséges specifikus szókincs kialakításán és szituációs gyakorlatokon (memóriafejlesztés, összefoglalás) keresztül a konkrét szituációk rekonstrukciójáig és a gyakorlat elméletének áttekintéséig. Lényeges mindezek készségszinten történő használata (pl. előzetes megállapodások, ültetés stb. konkrét technikái, valamint az ún. "tűzoltási technikák" begyakoroltatása). Ideális szinten a tolmácsolási készség jellege a tréning  végére a követő tolmácsolás felől a szinkronicitás felé tolódik el a közbeeső lépcsőfokok gyakorlásával.

A tréning ára: bruttó 50.000 Ft (összesen 16 óra)

Bővebb információ >>
Jelentkezési lap >>

Várjuk jelentkezését!

Üdvözlettel,

Elek Mária


Hozzászólások (8)

Hozzászólások írásához és megtekintéséhez be kell jelentkeznie