Használati útmutató | fordit.hu

2016. szeptember 1.

Fordítók, tolmácsok és fordítóirodák számára készült útmutató a fordit.hu használatához. Profilépítés, ajánlatadás és -kérés, szakmai tudnivalók lépésről lépésre.

Tartalomjegyzék

Bejelentkezés

A fordit.hu előfizetői a bejelentkezés után módosíthatják profiljukat, frissíthetik adataikat, megtekinthetik az aktuális ajánlatkéréseket és ajánlatot küldhetnek a megrendelőknek. Használhatják a zártkörű szakmai fórumot és megtekinthetik a szakmai rendezvényeken készült videókat, beszámolókat.

Belépni a www.fordit.hu jobb felső sarkában, a Belépés gombra kattintva, az e-mail cím és a jelszó megadásával lehet. Ha a Belépés gombra kattintás előtt pipát teszünk a „Maradjon bejelentkezve” sor elé, akkor az általunk használt számítógép megjegyzi a belépési adatainkat és legközelebb a fordit.hu már rögtön belépve fogad minket.

Tovább a bejelentkezéshez

Ha nem tudja a jelszavát, akkor az „Elfelejtett jelszó” linkre kattintva, adatlapján megadott e-mail címét begépelve beállíthat új jelszót az oldal használatához.

Belépés után a fordit.hu jobb oldalán megjelenik a BELÉPVE szó és a regisztrációkor megadott név.

Menük kezelése (mi hol van)

A fordit.hu fordító, tolmács és fordítóiroda tagjai a fordit.hu weboldalt belépés után vehetik használatba. A belépéskor megjelenik egy új vízszintes menüsor (fekete alapon fehér betűkkel). Ezen a menüsoron találhatók az adatmódosításhoz, ajánlatadáshoz és más funkciók használatához szükséges menüpontok. Ha az első menüpontra (Adatmódosítás) kattintunk, akkor egy újabb, a jobb oldalon megjelenő menü nyílik meg, 10 új lehetőséget listázva. Itt található az összes adatváltozással kapcsolatos lehetőség és a fordit.hu beállításai.

A második menüpont az Előfizetés, amelyre kattintva az előfizetési lehetőségeket és az előfizetés aktuális állását tekinthetjük meg. A Munkák menüpontban a fordit.hu-hoz beérkező ajánlatkéréseket tesszük közzé, amelyekre tagjaink pályázhatnak (ajánlatot küldhetnek). Az egyes munkaajánlatokra kattintva megtekinthetők az ajánlatkérés részletei, illetve megjelenik az „Ajánlatot adok” gomb. Az Ajánlatkéréseim menüpontban a saját magunk által feladott ajánlatkérések, az Ajánlataim menüpontban pedig a saját magunk által korábban adott ajánlatok jelennek meg. Az Értékelés menüpontra kattintva megtekinthetjük, hogy a fordit.hu ajánlatkérői és előfizetői milyen értékeléseket, visszajelzéseket küldtek egymásról, egymásnak. A Fórum menüpont a zártkörű szakmai fórumra vezet, illetve itt is megjelennek az egyes hírek, cikkek, előadások kommentárjai.

Profil feltöltése, adatmódosítás

A fordit.hu tagjainak aktív előfizetés után megjelenik a profilja a fordit.hu szaknévsorában. Ez a bemutatkozó oldal tartalmazza az összes olyan adatot, amelyet a fordító nyilvánosságra kívánt hozni és megadott a regisztrációkor vagy később. Az összes megadott adat módosítható, erre a célra szolgál az Adatmódosítás oldal, amely a bejelentkezés után elérhető a fordit.hu oldalon, a menü első pontjaként. E menüpontnak 10 alpontja van. Bármikor végrehajtható változtatás. Az új adatok bevitelét követően mindenképp kattintson a Mentés gombra, ha az újonnan felvitt adatokat rögzíteni szeretné.

REGISZTRÁCIÓS ADATOK

Itt jelennek meg a regisztrációkor megadott fő kapcsolattartási adatok (amelyek a fordit.hu szerkesztőségével való kapcsolattartást segítik elő). Itt megváltoztatható a regisztrációkor megadott név, e-mail cím, a jelszó, a telefonszám.

PROFILADATOK

Ezen az oldalon adható meg a legtöbb nyilvánosan megjelenő adat, amelyet a fordit.hu tagjainak megrendelői is látni fognak. Ilyenek a hagyományos kapcsolat-felvételi adatok (cím, telefon, webcím stb.) és a gyors kapcsolat felvételi adatok is (Skype, Facebook, Youtube stb.). Itt kiegészítő információként megadható, hogy a profil tulajdonosa számlaképes-e, milyen nyelvtudással, tapasztalattal rendelkezik. A fordit.hu angol nyelvű verziójának főbb adatai is itt adhatók meg. Végül itt tölthetünk fel fotót vagy céglogót is az adatlapunkra.

SZÁMLÁZÁSI ÉS POSTÁZÁSI ADATOK

Itt adható meg, hogy az előfizetés után küldött számlát milyen névre állítsa ki a szerkesztőség. A számlát alapesetben elektronikus számlaként küldjük.

SZAKTERÜLETEK

Ezen az oldalon minden egyes ismert/vállalt szakterület melletti négyzetbe tegyen pipát. Az így kiválasztott szakterületek felsorolásszerűen megjelennek az adatlapján. A fordítóirodák a szakterület szerint is kereshetnek fordítási szolgáltatást, ezért a szakterületek pontos megadása a szabadúszók számára különösen fontos. Az előre megadott kategóriák mellett szabadszavasan is megadható új szakterület. Ne felejtsünk el a Mentés gombra kattintani a választás után.

MUNKANYELVEK

Azokat a nyelveket adja meg ezen az oldalon, amelyek valamelyik vállalt nyelvpárjában és szolgáltatásban szerepelnek. A szabadúszó fordító, tolmács kategóriában megjelenő fordítók és tolmácsok legfeljebb 6 nyelvet választhatnak ki, míg a fordítóirodák tetszőleges számú nyelvet megjelölhetnek. A nyelvek között szerepeljen a magyar is, ha magyarról vagy magyarra dolgozik. A nyelvek előtti négyzetre kattintva a kiválasztott nyelv megjelenik a bal oldali listában.

Ugyanezen az oldalon adható meg az anyanyelv is. Ne felejtsen el a Mentés gombra kattintani a választás után.

NYELVPÁROK MEGADÁSA

Ezen az oldalon adható meg, hogy az egyes nyelvek között milyen kombinációban vállal fordítást, lektorálást vagy tolmácsolást. Kattintson a nyelvek melletti plusz-jelre, hogy a nyelvpárok (forrásnyelvek és célnyelvek) megjelenjenek. Tegyen pipát az egyes nyelvpárok sorában a vállalt szolgáltatásokhoz. Végül kattintson a Mentés gombra.

A fordit.hu-n kereső megrendelők és fordítóirodák az itt megadott nyelvpárok alapján keresnek szakembert, ezért fontos, hogy ez ezen az oldalon lévő adatokat pontosan adja meg.

SZAKMAI TAGSÁGOK

Itt jelölhető meg, hogy a profil tulajdonosa milyen szakmai szervezetben rendelkezik tagsággal. Tegyen pipát a megfelelő szervezet neve előtti négyzetbe. A Felelős Fordító közösséget a fordit.hu fordítói közösség hozta létre abból a célból, hogy a nyelvi szolgáltatók (fordítók, tolmácsok, lektorok, fordítóirodák) számára szolgáltatói szemléletű etikai normát fogalmazhasson meg. A Felelős Fordító cím és logó használatára képesített szakfordítók, tolmácsok, lektorok jogosultak, akik szakfordítói diplomával vagy sikeres vizsgát követő szakfordítói bizonyítvánnyal rendelkeznek. Látogasson el a felelosfordito.hu weboldalra, és ha egyet ért az ott írtakkal, tegyen pipát a Felelős fordító sor előtti jelölőnégyzetbe.

FORDÍTÁSTÁMOGATÓ SZOFTVEREK

Ezen az oldalon a fordit.hu tagjai bejelölhetik, hogy milyen szoftverekkel dolgoznak, illetve tudásuk milyen szoftverek használatára terjed ki. Erre azért van szükség, hogy az ajánlatkérő speciálisan olyan szakembert találhasson, aki egy adott szoftverrel vállal munkát. Tegyen pipát a megfelelő szoftver neve elé és jelölje meg egy kattintással azt, hogy milyen szinten ismeri a szoftvert. A választása az adatlapon is megjelenik.

(Megjegyzés: a fordit.hu kapcsolatban áll a memoQ és a Trados forgalmazójával, így évente néhány alkalommal közösségi vásárlás keretében igen jelentős árengedményt ér el az egyszerre vásárló tagjai számára.)

SZABAD KAPACITÁS

Itt az adatható meg egy 0-100%-ig terjedő skálán, hogy a fordit.hu előfizetője épp ráér-e, vállal-e újabb feladatot, vagy épp egy nagyobb munkában van és nem szeretné azt megszakítani. A szabad kapacitás bármikor megváltoztatható és az eredménye mindig megjelenik az adatlapon (a profiloldalon). A rendszeres megbízásokkal visszatérő fordítóirodák nagyra értékelik a szabadúszó fordítók jelzését.

BEÁLLÍTÁSOK

Ezen az oldalon állítható be, hogy a fordit.hu tagja szeretne-e e-mailben értesítőt kapni a meghirdetett munkaajánlatokról. Az ajánlatkéréseket a szerkesztőség formai ellenőrzés után, kis késedelemmel jelenteti meg. A fordítóirodák azonnali ajánlatot is kérhetnek, amely késedelem nélkül, azonnal megjelenik. A megjelenéssel egy időben a fordit.hu értesítést kérő tagjai e-mailt kapnak. Az is beállítható, hogy csak bizonyos nyelvekkel, vagy nyelvpárokkal kapcsolatos munkaajánlatokról küldjön szerkesztőségünk értesítést.

A visszajelzésekkel kapcsolatos beállítások is itt adhatók meg. Külön szabályozható, hogy a fordit.hu tagjával kapcsolatos visszajelzések szövege és átlagos pontszáma nyilvánosan megjelenjen-e. A megjelenési engedély bármikor visszavonható és újra megadható. A megrendelőkben egyértelműen bizalmat kelt, ha egy fordító több pozitív visszajelzést kapott a korábbi megbízásaival kapcsolatban.

Szintén megadható, hogy a keresőrobotok (pl. a Google robotjai) feltérképezzék-e az adott profil oldalt, vagy sem. A minél szélesebb körben való információterjesztés az adatlap tulajdonosának érdekében állhat, de az is lehetséges, hogy úgy gondolja, hogy csak a fordit.hu-n keresők érhessék el adatait, a Google-on keresők ne. Ez utóbbi esetben letiltható a Google-robot látogatása.

A fordit.hu oldalra jelentkező új szabadúszó fordítókról a szerkesztőség értesítést küld a fordítóirodáknak, akik a fordítási munkák elsőszámú megrendelői. A fordítóirodák így első kézből értesülnek arról, ha új fordító jelenik meg a fordítási piacon. A fordit.hu tagság a fordítói- és tolmácsszakma melletti elkötelezettségre utal. Ha a fordit.hu előfizetői pipát tesznek ehhez a ponthoz, akkor hetente egy alkalommal egy táblázatot tartalmazó e-mail értesítőt kapnak az utóbbi héten jelentkező szabadúszók nevével, vállalt nyelveivel és az adatlapjukra mutató linkkel. Gombnyomásra az elmúlt hét fordítóiról küldött korábbi levél is elküldhető.

Ajánlatkérések, munkaajánlatok

A fordit.hu tagjai ajánlatot küldhetnek a portálon meghirdetett ajánlatkérésekre, munkaajánlatokra. A fordit.hu-t használó megrendelők és fordítóirodák abban a reményben kérnek ajánlatot a nyelvi szolgáltatóktól, hogy a fordítók és tolmácsok közül gyorsan és hatékonyan kiválaszthatják a számukra leginkább megfelelőt. A választás nem csak az ajánlott ár alapján történik, hanem a profiloldalon megjelenő egyéb információk, a referenciák és a visszajelzések is közrejátszanak a döntésben.

A közvetlen megrendelők ajánlatkéréseit a fordit.hu moderátora a lehető leggyorsabban ellenőrzi, majd lehetőleg változtatás nélkül közzéteszi a fordit.hu oldalon, a Munkák menüpontban. Ha az ajánlatkérés egyértelműen kiegészítésre szorul, akkor a moderátor felveszi a kapcsolatot az ajánlatkérővel és további információt kér a megjelentetéshez. A megjelenés pillanatában a fordit.hu értesítőt igénylő tagjai számára a szerkesztőség e-mailt küld.

A fordítóirodák, amelyek a legtöbb fordítási munkát kínálják a szabadúszók számára, azonnali ajánlatot is kérhetnek a fordit.hu-n keresztül. Ez azt jelenti, hogy az irodák által feladott ajánlatkérés azonnal megjelenik (hétvégén, éjjel is) és erről az egyéni fordítók azonnal értesítést kapnak e-mailben. A fordítóirodák sürgős esetben akár 1 órás határidővel is kérhetnek ajánlatot, míg a közvetlen megrendelők legalább 24 órát kell, hogy adjanak az ajánlatadásra.

Az ajánlatkérés a fordit.hu címlapján megjelenő űrlapon történik, a forrás és célnyelv, szakterület és más tudnivalók megadásával. Sok ajánlatkérő a fordítandó szöveget vagy annak egy részletét is mellékeli az ajánlatkéréshez. Az ajánlatkérő megjelölheti a munka elvégzésének határidejét is, hogy a vállalkozó fordítók fel tudják mérni, mennyire sürgős, mekkora kapacitást igényel majd a munka elvégzése.

Az ajánlatkérő dönti el azt is, hogy ajánlatkérését kinek címezi. A munkaajánlat címezhető egyetlen személynek is, de egy csoportnak, vagy akár az összes szabadúszó fordítónak is. A fordítóirodák saját fordítói csoportokat hozhatnak létre (pl. egy nyelvpár és szakterület kombinációjába illő 1-10 fordítóból). A csoportoktól kért ajánlatról csak a csoport tagjai kapnak értesítő e-mailt.

Nyelvi szolgáltatók keresése

A fordit.hu címlapján több szempont szerint kereshetők a fordítók, tolmácsok és fordítóirodák. A keresés úgy is elérhető, ha a Szakemberek listázása című gombra kattintunk. Ha a listázás előtt pipát teszünk a „Nem aktív tagok megjelenítése” sorba, akkor a kereső nemcsak a fordit.hu előfizetőit, hanem az előfizetésüket szüneteltető, jelenleg nem aktív fordítókat, tolmácsokat és fordítóirodákat is megjeleníti. A keresési szempontok kombinálhatók, például kereshetünk angol célnyelvre fordító, budapesti szabadúszóra, aki Felelős Fordító  tagsággal rendelkezik és a referenciái között szerepel az a szó, hogy „kispárna”.

Az előfizető fordítóirodák számára ennél sokkal részletesebb keresési lehetőséget kínál a fordit.hu. Az irodák a szakterület, a CAT szoftverek ismerete és használata, valamint számlaképesség, tapasztalat, szakképesítés és anyanyelv szerint is kereshetnek.

A Keresés indítása gombra kattintva listázhatjuk a beállított feltételeknek megfelelő szakembereket. A fordit.hu tagjainak sorrendje a találati listában minden nap más, éjfélkor véletlenszerűen megkeveredik, mint egy pakli kártya. Egy napon belül viszont a lista azonos sorrendű marad. Így minden nap más és más szakemberek kerülnek a lista elejére. A fordit.hu címlapján megjelenő kiemelt ajánló a legutóbbi előfizetés sorrendjében mutatja a fordit.hu szolgáltatóit.

A keresési listába került nyelvi szolgáltatók a nevük melletti linkre kattintva kijelölhetők, illetve kijelölésük visszavonható. A kijelölt fordítók aktuális listája a keresési eredmények alatt található. Azért lehet célszerű fordítókat, tolmácsokat és irodákat kijelölni, hogy az ajánlatkéréskor csak egy bizonyos körnek címezhessük ajánlatkérésünket. A fordítóirodák számára kifejlesztett extra lehetőség, hogy a kijelölt fordítókat csoportokba rendezhetik (pl. angol-műszaki csoport, német-jogi csoport stb.) és a csoportokat elmenthetik. Így a rendszeres ajánlatkéréskor elegendő egy gombnyomással betölteni a szokásos fordítói csoportot.

Ajánlatkérés a fordítóktól

A fordit.hu tagjainak lehetőségük van egymástól is ajánlatot kérni egy-egy fordítási, tolmácsolási, lektorálási munkára. Legtöbbször a fordítóirodák kérnek ajánlatot a szabadúszó fordítóktól és tolmácsoktól. Az ajánlatkéréshez először be kell lépni az oldalon.

Az ajánlatkérés a fordit.hu címlapján vagy a www.fordit.hu/ajanlatkeres/ oldalon kezdeményezhető. Itt egy rövid űrlapon adható meg, milyen munkáról és mennyiségről van szó, illetve ki az ajánlatkérés címzettje. Több forrás és célnyelv is választható, illetve érdemes megadni a munka témakörét (pl. általános, jogi, műszaki, orvosi stb.). A munka rövid leírása című mezőben részletezhetőek azok a szempontok, amelyeket a fordítás elvégzéséhez ismerni kell.

Az ajánlattétel határideje sorban legalább 24 órát kell megadni az ajánlatkérés feladásának időpontjától számítva; ettől csak a fordítóirodák térhetnek el, amelyek sürgős esetben akár 1 órás határidőt is megadhatnak.

Az ajánlatkérés címzettjei lehetnek a fordítóirodák, a szabadúszó fordítók, minden fordit.hu tag, illetve külön kijelölt fordítók és fordítói csoportok is. Ha fordítókat jelölünk ki, akkor a kijelöltek a jobb oldali hasábban, a Kijelölt fordítók címsor alatt jelennek meg. A fordítók listázásakor vagy az egyes fordítói profil oldalakon van lehetőség a fordítók kijelölésére vagy a kijelölés törlésére. A fordítóirodák a kijelölt fordítókat csoportokba is rendezhetik, hogy néhány kattintással ajánlatot kérjenek tőlük.

Az ajánlatkérés az Ajánlatot kérek gombra kattintva adható fel. A gombra kattintva megjelenik az ajánlatkérés előnézete, majd a Jóváhagyom gombra kattintva hagyható jóvá az ajánlatkérés.

A jóváhagyás után a fordit.hu moderátora elé kerül az ajánlatkérés, aki gondoskodik arról, hogy a címzettek a megjelenés után azonnal e-mailben értesüljenek arról, hogy ajánlatot kértek tőlük. A fordítóirodák esetében az ajánlatkérés azonnal továbbítódik a címzettekhez; erre azért van szükség, hogy a sürgős munkák esetén a kiszervezés késedelem nélkül a nap 24 órájában megtörténhessen.

Az ajánlatkérőnek automatikus e-mailben igazolja vissza a szerkesztőség, hogy az ajánlatkérés megjelent. Ebben az e-mailben lehetőség van az ajánlatkérés visszavonására, illetve az ajánlatkérési folyamat lezárására is. Mindkét esetben egy linkre kell kattintani, amelynek eredményeként további pályázatok (ajánlatok) nem érkezhetnek az adott munkára a fordítóktól.

A beérkező ajánlatokról szóló értesítések e-mailben érkeznek meg az ajánlatkérőhöz. Az e-mailekben lévő linkekre kattintva tekinthetők meg az ajánlatok. Az ajánlatok összefoglaló táblázata az Ajánlatkéréseim menüpontban listázott ajánlatkérésekre kattintva is megjelenik. A táblázat egyes soraira kattintva tekinthetők meg az egyes ajánlatok. Az ajánlatkérőnek egyetlen gombnyomással lehetősége van visszajelezni az ajánlatadónak, hogy az ajánlatot elfogadja, vagy nem fogadja el. Az ajánlatadók minden esetben számítanak az ajánlatkérő visszajelzésére.

Ha az egyik ajánlatot elfogadták, akkor az ajánlatkérő és ajánlatadó felveheti egymással a kapcsolatot a munka részleteinek egyeztetése végett.

Csoportos kiszervezés

A fordit.hu legfőbb célja, hogy szabadúszó fordító tagjainak minél több és jobb munkaajánlatot kínálhasson, a fordítóirodákat pedig összekösse a fordító és tolmács szakemberekkel. A csoportos kiszervezés lehetősége (és a fordítói csoportok létrehozása) ezt a célt szolgálja: az iroda a lehető legrövidebb idő alatt megkapja a lehető legjobb ajánlatot szabadúszó fordító partnereitől. Időt nyert és biztonságot, hogy az adott munkára a leginkább megfelelő szakembert választhatta.

A fordítóirodáknak kínált szolgáltatás részben azt jelenti, hogy a fordit.hu-n kereséskor az irodák nem csak a jelenlegi előfizető szabadúszó fordító és tolmács közül választhatnak, hanem a fordítói közösség előfizetéssel nem rendelkező tagjai közül is. Másrészt az irodák csoportokat hozhatnak létre az általuk preferált fordítókból, hogy a csoportot egyetlen kattintással betöltve szempillantás alatt ajánlatot kérhessenek egy-egy fordítási munkára. A fordit.hu az ajánlatokat táblázatos formában tárja az irodák elé a gyors választás és visszajelzés (1 kattintás) érdekében. Az így meggyorsított kiszervezési folyamattal az irodák időt és pénzt takaríthatnak meg munkájuk során. Mindkét lehetőség hatalmas versenyelőnyhöz juttathatja használóit a fordítási piacon. A szabadúszók számára mindez azért előnyös, mert olyan munkákra is pályázhatnak, amelyekről korábban csak az iroda által előzetesen kiválasztott fordítók és tolmácsok értesültek.

Ajánlatadás

A Munkák oldalon megjelenő ajánlatkérések címére kattintva jelennek meg az ajánlatkérés részletei, illetve az ajánlatkérő elérhetőségi adatai. Ha a fordit.hu tagja jogosult az ajánlatadásra (szerepel az ajánlatkérés címzettjei között és aktív az előfizetése), valamint az ajánlatkérés még nyitott (nem telt le az ajánlattételi határidő és nem vonták vissza vagy zárták le az ajánlatot), illetve az ajánlatkérésben szereplő nyelvek egyeznek a fordító vagy tolmács megadott munkanyelveivel, akkor az ajánlat alatt megjelenik az Ajánlatot teszek című gomb. Erre a gombra kattintva küldhető árajánlat az ajánlatkérőnek. Az ajánlatkérő a beérkező ajánlatról azonnal értesítést kap. A legtöbb ajánlatkérő több ajánlatot is kap, amelyeket összehasonlít. Az ajánlatokra egy-egy gombnyomással választ is küldhet. A válaszadás nem kötelező, de a fordit.hu szerkesztősége felhívja az ajánlatkérők figyelmét a válaszküldés fontosságára, az ajánlat elfogadásakor és elutasításakor egyaránt.

Figyelem: az ajánlatkérő megadott elérhetősége csak az ajánlatadást követően jelenik meg (e-mail cím és esetleg telefonszám). Így az ajánlatkérő számára a beérkező ajánlatokból összesítőt tudunk kínálni.

A már nem pályázható munkaajánlatok több évre visszamenően szintén ezen az oldalon érhetők el. Az ajánlatkérő által megadott ajánlatadási határidő elteltével az ajánlatkérő kapcsolattartási adatai már nem jelennek meg, ekkor ajánlat számukra már az űrlap segítségével sem küldhető. Aki viszont korábban küldött ajánlatot, az még 2 hétig megtekintheti az ajánlatkérő adatait, függetlenül attól, hogy az ajánlatadási határidő már eltelt.

Ha az ajánlatkérő elfogadja az ajánlatot, akkor a feleknek fel kell venniük egymással a kapcsolatot a részletek tisztázása érdekében. Ha az ajánlatkérő az elfogadás mellett dönt, a számára küldött e-mailben vagy a fordit.hu fiókjában az Elfogadás linkre kattint, és ekkor erről az ajánlatot adó fordítót / tolmácsot a szerkesztőség automatikusan, azonnal értesíti.

A fordit.hu tagjainak korábban elküldött ajánlatai az Ajánlataim menüpontban visszakereshetők.

Az ajánlatadáskor ajánlati sablonok is létrehozhatók. Az ajánlattételi oldalon az ajánlattétel szövegét kitöltve írjon be egy nevet „A sablon neve” rubrikába, majd kattintson a Mentés gombra. A sablon neve megjelenik a betölthető sablonok listájában, így a nevet kiválasztva és a Betöltés gombra kattintva bármikor előhívható a későbbiekben.

Értékelések, visszajelzések és fórum

A fordit.hu ÉRTÉKELÉSEK oldala arra szolgál, hogy a megrendelő és szolgáltató visszajelzést küldhessen a másik félről. A fordítók így értesülnek arról, hogy másoknak milyen tapasztalatuk volt egy megrendelővel. A megrendelők pedig megtekinthetik, hogy a kinézett fordítóról másoknak mi volt a véleménye, így kedvező esetben nem az ár, hanem a minőség és biztonság alapján dönthet a megbízásról.

A fordit.hu tagjai eldönthetik, hogy a róluk szóló bejegyzések és az értékelések pontszáma nyilvánosan megjelenjen-e az adatlapjukon (az ADATMÓDOSÍTÁS / BEÁLLÍTÁSOK pontjában). Ha valaki visszajelzést küld, akkor a másik fél rövid választ küldhet erre.

Ha a visszajelző oldalon a fordit.hu tagjai olyasvalakiről szeretnének visszajelezni, aki nem szerepel még a több tízezer megrendelő listájában, akkor egy rövid űrlap segítségével regisztrálhatják az illetőt. Minél több információ gyűlik össze, annál jobban támaszkodhatnak a fordítók a Visszajelzések oldalára.

Tudástár és fordítási hírek

A fordit.hu szerkesztősége a fordítás világát érintő hírekkel és szakmai konferenciák tudósításával kínál tagjainak új ismereteket. A fordítók szakmai konferenciáin elhangzott előadások videón tekinthetők meg. 2015-ig több mint 60 órányi előadás-videó jelent meg, és a számuk folyamatosan növekszik. Akiknek nincs lehetősége jelen lenni a szakmai rendezvényeken, pótolhatják az élmény egy részét és az átadott tudás egészét a fordit.hu Tudástárában.

A Tudástár a Fordítóknak szóló bekezdés alatti linken érhető el és csak érvényes előfizetés esetén elérhető.

Értesítő e-mailek

A fordit.hu tagjai minden őket érintő információról e-mailben értesülnek. A frissen megjelent munkaajánlatokról a megjelenés pillanatában automata üzenet érkezik a címzetteknek. Az Adatmódosítás >> Beállítások menüpontban megadható, hogy minden ajánlatkérésről, vagy csak bizonyos nyelvek, nyelvpárok ajánlatkéréseiről érkezzen értesítő.

A fordit.hu tagjainak előfizetésével kapcsolatban is értesítő e-mailt küld a szerkesztőség. Az előfizetés lejárta előtt emlékeztetőben hívja fel tagjait az előfizetési idő meghosszabbítására. Ha ez megtörténik, akkor e-mailben igazolja vissza az előfizetési díj beérkeztét. Ha nem, akkor bizonyos időközönként értesítőt küld az új előfizetés lehetőségeiről.

A fordítóirodák számára a fordit.hu szerkesztősége összefoglalót küld az elmúlt héten jelentkező szabadúszókról, amennyiben ezt igénylik.

A értékelés érkeztét szintén e-mailes értesítő jelzi, csakúgy, mint a munkaajánlat ajánlatkérő általi elfogadását vagy elutasítását. Mivel ezek a levelek a fordit.hu használatával kapcsolatosak, nem reklámküldemények, ezért nem kikapcsolhatók. A fordi.hu az előfizetőinek email címeit harmadik félnek nem adja át és reklámot számukra nem küld.

Tagdíj fizetése

A fordit.hu szolgáltatásai a fordítók, tolmácsok és fordítóirodák számára előfizetéssel érhetők el. A regisztrációt követően az előfizetési díj banki átutalással vagy bankkártyával, 6 vagy 12 hónapra fizethető be. Az előfizetésről szóló összes információ a belépését követően az Előfizetés menüpontban érhető el. Itt érhető el, hogy meddig érvényes a jelenlegi előfizetés, milyen fizetési lehetőségek vannak, mennyibe kerül az előfizetés).

Az előfizetés beérkezését követően a fordit.hu szerkesztősége a befizetett összegnek megfelelően meghosszabbítja az előfizetési időszakot (pl. a 6 hónapos előfizetés esetén 6 hónappal). Az előfizetési időszak kezdete a díj beérkezése vagy az a korábbi előfizetés vége (e kettő közül mindig az előfizetőnek kedvezőbb eset). A fordit.hu által kínált szolgáltatások csak az előfizetők számára elérhetők. Az előfizetés meghosszabbodik, ha a fordit.hu tagja befizeti a következő időszakra szóló előfizetési díjat.

Az előfizetés lejárta előtt a szerkesztőség emlékeztető emailt küld. Az előfizetés lejárta előtt kedvezményes előfizetési díj fizethető. Az előfizetés lejárta után már nem vehető igénybe a kedvezményes előfizetés, de az előfizetés bármikor újra elindítható a következő időszakra szóló díj befizetésével.

A beérkezett előfizetési díjról a kiadó elektronikus számlát küld a befizetőnek. A számlát a számlázási adatoknál megadott névre és címre állítjuk ki. A számla hiteles és a hatályos törvényi előírásoknak megfelelő, digitális aláírást tartalmaz, formája emailhez csatolt PDF fájl).

Kedvezmények

A fordit.hu tagjai különböző kereskedelmi kedvezményeket vehetnek igénybe, amelyeket a Hírek rovatban teszünk közzé. A szerkesztőség minden évben több alkalommal csoportos vásárlást szervez tagjai érdekében, amelynek keretében fordítástámogató eszközök vásárolhatók különleges kedvezménnyel. Minél többen jelentkeznek az ilyen akciók alkalmával, annál kedvezőbb árat alkudhatunk ki a szoftverek forgalmazóinál. A több tízezer, vagy százezer forintos beszerzési árú szoftverek esetében jellemzően 30-40% árengedmény is elérhető (nemcsak magára a szoftverre, hanem annak frissítéseire is, pl. a Trados vagy memoQ esetében). Eddig több mint 400 fordit.hu tagnak közvetített a szerkesztőség ilyen kedvezményt.

Kategória váltása

A fordítói közösség tagjainak lehetőségük van a fordit.hu oldalon választott megjelenési kategória megváltoztatására. A regisztrációkor a fordit.hu tagjai választhatnak, hogy „szabadúszó fordító”, tolmács", „fordítóiroda” vagy „nyelvi szakember” kategóriába jelentkeznek.

A kategória váltását a szerkesztőségnek írt levélben lehet kezdeményezni. Válaszul a szerkesztőség kiszámolja az előfizetésből eltelt idő és a kategóriák díjkülönbözete alapján a másik kategóriában érvényes lejárati időt (napra pontosan) és írásban tájékoztatja az igénylőt. Így a kategóriaváltás díjfizetés vagy -visszatérítés nélkül, egyszerűen az előfizetési idő tartamának változtatásával lebonyolítható. A már kifizetett előfizetés ezzel a módszerrel nem vész el.

Az előfizetés későbbi meghosszabbítását követően az előfizetési idő és díj már épp úgy alakul, ahogy az adott kategóriában szokásos.


Hozzászólások (2)

Hozzászólások írásához és megtekintéséhez be kell jelentkeznie