Tolmácsolás: mesterség? Művészet?

2014. november 13.

A BME-TFK szakmai fórumán kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők. A fordit.hu közvetíti a másfél órásra tervezett eseményt.

Időpont: 2014. november 17. hétfő 17.00 óra.
Helyszín: 1111 Budapest, Egry József u. 1, E épület 505

A rendezvény facebook oldala: https://www.facebook.com/events/1507211666195922/

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:
Dr. Szabó Erzsébet Mária
Ringwald Judit
Szomráky Béla

Az előadásról készült teljes videó megtekinthető a fordit.hu-n, az előfizetők számára, ide kattintva >>

Összefoglaló: Ringwald Judit, Szomráky Béla: Tolmácsolás: mesterség? művészet?

Moderátor: Dr. Szabó Erzsébet Mária

A Szakmai fórum előadássorozat ezúttal három ismert tolmácsot szólaltatott meg: Szomráky Béla, Ringwald Judit és (az internetnek köszönhetően Rómából bekapcsolódva) Sárközy Júlia beszélgettek arról, hogy a tolmácsolás mestersége művészetnek tekinthető-e. A kötetlen hangú kerekasztal- beszélgetésen dr. Szabó Erzsébet Mária moderátor kérdezte a szakmabelieket a tolmácsolás területén szerzett élményeikről és  kezdeteikről. Szükséges-e a tolmácsképzés, vagy elegendő részt venni azon a bizonyos „életképzőn” annak érdekében, hogy profi tolmácsokká váljunk? Továbbá melyek az ún. műhelytitkok, avagy hogyan is lehet felkészülni egy-egy „bevetésre”? 

A képzés során, illetve ahogy gyarapszik egy tolmács szakmai tapasztalata, úgy szerezhet egyre több rutint, azonban ennek a mesterségnek a kapcsán olyan praktikus dolgokat sem hagyhatunk figyelmen kívül, mint az elegancia szükségessége. Igaz, számos dolog „már otthon eldől”, de az anticipációs készség végigkíséri a munkánkat. 

Stekker vagy botszúrcsap a helyes kifejezés? A női vagy férfihang a kellemesebb, melyik a jobb tolmács? Végül miért jó ezt a mesterséget gyakorolni, amelyet akár művészetnek is nevezhetünk?
 Ezekre a kérdésekre kaptunk választ 2014. november 17-én a BME Tolmács és Fordítóképzőjének szakma-diák találkozóján. 

Kőrösi Janka 
nemzetközi két idegennyelvű szakfordító hallgató


Hozzászólások (0)

Hozzászólások írásához és megtekintéséhez be kell jelentkeznie