EU jog workshop szakfordítóknak, lektoroknak, tolmácsoknak

2019. június 11.

Bugár-Buday Orsolya a megálmodója az uniós intézmények világába betekintést kínáló workshopnak.

A „fordit.hu bemutatja” szöveg helyett most kivételesen Orsi, az ötletgazda saját szavaival számol be az első megtartott workshop tapasztalatai alapján. (A szerk.)

***

Szeretnék bemutatni nektek egy oktatási projektet, amely az én ötletemből és saját kezdeményezésemre jött létre: ez az EU jog workshop szakfordítóknak, lektoroknak, tolmácsoknak. A workshopban partnerem Lattmann Tamás nemzetközi jogász, egyetemi docens.

EU jog workshop szakfordítóknak, lektoroknak, tolmácsoknak

Tamás neve biztosan nem ismeretlen az olvasók előtt: nemzetközi jogi témákban rendszeresen ad interjút tévében, rádióban, írott sajtóban. Tamást én is így ismertem meg, majd idén márciusban meghívtam az egyik budapesti tolmácsképzőre ­ ahol óraadóként tanítok ­, hogy tartson előadást a hallgatóknak az Európai Parlament és a közelgő európai választások témájában.

És hiába tolmácsolok 15 éve az Európai Parlamentnél, Tamás még nekem is tudott újat mondani.

Az ő előadását és a hallgatók tolmácsolását hallgatva fogalmazódott meg bennem, hogy ezzel lehetne kezdeni valamit. Pár hétig még érlelgettem a gondolatot, aztán írtam Tamásnak, hogy mit szólna egy, szakfordítónak, tolmácsoknak, lektoroknak szóló uniós jogi workshophoz. Amelynek során tisztázzuk az alapfogalmakat, az egyes intézmények szerepét, hatásköreit, egymáshoz való viszonyát, az uniós jogszabályok fajtáit, jelentőségét és az ezekhez kapcsolódó szókincset – azaz egyfajta iránytűként szolgálunk a nyelvi szakemberek számára. Mondhatnám, hogy hosszasan győzködtem Tamást, és hevesen kampányoltam az ötletem mellett, de valójában azonnal igent mondott. Úgyhogy belevágtunk.

Májusban megtartottuk a workshop főpróbáját, amelyhez az ELTE Fordító- és Tolmácsképző Tanszéke biztosította a helyszínt, az első résztvevők pedig az MFTE lelkes tagjai voltak. Aztán mindkét, júniusra meghirdetett workshopunk teltházas lett – ebből arra a következtetésre jutottam, hogy a megérzéseim helyesek voltak: nem csak nekem van szükségem egy ilyen workshopra.

EU jog workshop szakfordítóknak, lektoroknak, tolmácsoknak

Arra is rájöttünk, hogy az általános uniós workshop során nincs időnk konkrét szakpolitikai témákkal foglalkozni, ezért úgy döntöttünk, hogy tematikus workshopokat is fogunk tartani. Lesz például olyan workshopunk, amelynek témája a gender, illetve olyan is, amely a közös agrárpolitikával foglalkozik. Minden témához igyekszünk a legjobb szakértőt megtalálni. Tervezünk még menekültüggyel, bevándorlással foglalkozó workshopot is, mivel úgy érezzük, hogy szükség van az ehhez kapcsolódó fogalmak tisztázására. De a kollégák témajavaslatait is nagyon szívesen fogadjuk.

A workshop Facebook-oldalán (www.facebook.com/EUjog.workshop/) az összes, már meghirdetett eseményünk megtalálható, részletes leírással, az előadók bemutatásával. További információkért az eu.forditoiworkshop@gmail.com e-mail címen kereshettek minket.

A fordit.hu-nak köszönjük a bemutatkozási lehetőséget!

Bugár-Buday Orsolya, az EU jog workshop ötletgazdája, európai uniós konferenciatolmács, szakfordító, oktató, a Magyar Fordítók és Tolmácsok Egyesületének tagja.


Hozzászólások (0)

Hozzászólások írásához és megtekintéséhez be kell jelentkeznie