Hogyan használható a mesterséges intelligencia a fordításban? Az OCR technológiát is a nagy nyelvi modellek viszik előre

2023. december 14.

Az OCR technológia jövője a lokalizációs iparágban éppúgy megváltoztathatja a fordítóirodák életét, mint a ChatGPT és új versenytársa, a Google Gauss.

Az optikai karakterfelismerés (OCR) fontos lépése a dokumentumok lokalizációs előkészítésének. A Nimdzi elemző írása szerint a fordítás előtti alapos szövegfeldolgozás elengedhetetlen, mivel nem minden dokumentum szerkeszthető közvetlenül. Az OCR eszközök segíthetnek az állományok szerkeszthető formátumra történő átalakításában. A folyamat részei közé tartozik a szövegterületek felismerése, a szöveg ellenőrzése, a formázás eltávolítása és végül a dokumentum újraszerkesztése Wordben. E lépések automatizálása jelenleg nehezen elképzelhető, de az AI alkalmazása ezen a területen folyamatosan fejlődik.

Hogyan használható a mesterséges intelligencia a fordításban? Az OCR technológiát is a nagy nyelvi modellek viszik előre

Hol segíthet a mesterséges intelligencia az OCR-ben?

Az AI elsősorban a legidőigényesebb lépésekre, mint például a Wordben történő formázásra és például a FineReaderben történő szövegterület-felismerésre fókuszálhat. Bár az AI javíthatja a dokumentum előkészítésének bizonyos aspektusait, mint például a helyesírás- és karakterfelismerést, a jelenlegi szoftverfunkciók még messze nem teszik lehetővé az emberi ellenőrzés kiváltását.

A digitalizáció előrehaladtával az OCR-re vonatkozó igények változhatnak, de a PDF formátum széleskörű használata miatt az OCR iránti kereslet továbbra is erős marad. Az AI alkalmazásának lehetősége az OCR területén így továbbra is izgalmas minden fordítóiroda számára.

A fordit.hu által megkérdezett fordítóiroda szerint a mesterséges intelligencia a DTP területén változtatott eddig a legkevesebbet a folyamataikon, de a nyomtatásra szánt dokumentumok szerkesztésében (például a képek lokalizálásában) így is sokat segít. A Villámfordítástól azt is megtudtuk, hogy háromfős szerkesztőcsapat dolgozik a fordítandó kiadványok (nyomdai anyagok) elő- és utószerkesztésén.

Samsung Gauss: új versenytársat kapott a ChatGPT

A Samsung bejelentette új, generatív AI modelljét, a Samsung Gauss-t, amely közvetlenül versenyez a ChatGPT-vel. A Samsung Gauss Language, egy nagy nyelvi modell, hasonlóan működik, mint a ChatGPT, lehetőséget adva a felhasználóknak különféle feladatok, mint például dokumentumok összefoglalása, e-mailek írása vagy fordításaik elvégzésére. A Gauss továbbá tartalmaz egy Samsung Gauss Code nevű eszközt, ami a fejlesztőknek segít a kódírásban, valamint a Samsung Gauss Image-et, egy képgeneráló és szerkesztő szoftvert.

A technológia a Samsung okostelefonokba és tabletekbe kerül beépítésre, elsősorban a népszerű Galaxy telefon sorozatban. A Gauss eszközkészlet, amelyet Carl Friedrich Gaussról, a híres matematikusról neveztek el, arra utal, hogy a Samsung az AI technológiát natívan fogja futtatni hardverein, ellentétben az OpenAI és társai által használt felhőalapú megoldásokkal. Mivel a Samsung a világ egyik legnagyobb chipgyártója is egyben, ez tényleges előnyt adhat a cég újdonságának.

A Tech Crunch-ban beharangozott újdonság arról nem szól, hogy a Samsung Bixby hogyan használja majd fel az új mesterséges intelligencia szolgáltatást.


Hozzászólások (0)

Hozzászólások írásához és megtekintéséhez be kell jelentkeznie