Miért kell fizetni?

2018. február 27.

Jövő héten érkezik a KRE szakmai nap 6 előadása, amelyet a forit.hu közvetít, de csak az előfizetőinek. Néhány gondolatot megosztanánk erről.

Nemsokára érkezik a fordit.hu-ra a videótudósítás az első 2018-as szakmai rendezvényről. A Károli Gáspár Református Egyetem szakmai délutánján a téma a fordítás átváltási műveleteinek szerepe volt. A program itt olvasható >>

A fordit.hu szerkesztőségéhez gyakran érkezik az a kérdés, hogy miért nem tekinthetők meg az előadások mindenki számára teljesen ingyen. A következő néhány gondolattal szeretnénk válaszolni.

Az előadásokat jelenleg csak a fordit.hu aktív előfizetői tekinthetik meg. A tagsággal rendelkező, de előfizetést nem indító szakemberek számára a megtekintés csak a tagdíjuk rendezését követően válik lehetségessé. Az előfizetési lehetőségek között idén már szerepel a nyelvi szakemberek számára kialakított, kedvezményes (4900 Ft-os) díjon kínált előfizetési csomag is, amely hirdetést nem, csak a közvetített „prémium” tartalmak (azaz szakmai rendezvények) közvetítését tartalmazza.

Miért nem érhető el mindenki számára ingyen a közvetítés?

A rendezvények szervezői a fordit.hu-val megállapodásban díjmentesen bocsátják a szakmai érdeklődők rendelkezésére az elhangzó előadásokat, még akkor is, ha a rendezvények résztvevőinek sok esetben fizetniük kell az ottlétükért. Ingyenes rendezvényre példa a KRE és a BME eseményei, míg fizetősre a PROFORD, a Nyárvégi fórum és a SZOFT rendezvényei. Az ingyenes közvetítési jog a rendezők szakmai elkötelezettségét mutatja, illetve annak a célnak a követését, hogy az elhangzottak minél több hazai szakemberhez eljussanak és a közös iparágunk hasznára váljanak. Ezért mindannyian köszönettel tartozunk. Az előadóknak is! A fordit.hu pedig a hazai szakemberek lehető legnagyobb részéhez juttatja el a közvetítéseket.

A videótudósítás azonban költségekkel jár, amely jelenleg a fordit.hu tagságára (szabadúszó fordítók, tolmácsok, fordítóirodák és független nyelvi szakemberek) hárul, közülük is körülbelül 700 főre, akik előfizetéssel rendelkeznek. A fordit.hu szerkesztősége az előfizetési díjak egy részét arra fordítja, hogy a szakmai rendezvényeken képviseltesse magát és az előadásokat rögzítse, feldolgozza, majd közvetítse tagjainak. Fontosnak tartjuk, hogy a közvetítés költségének viselésében megvalósuljon a közteherviselés elve, azaz mindenki, aki igénybe veszi ezt a szolgáltatást, járuljon hozzá a költségek egy apró részéhez.

Miért kell fizetni?Több mint 10 éve végezzük ezt a munkát, mert úgy gondoljuk, hogy az évente kb. 50 előadás közreadása segít abban, hogy a szakmánk képviselői tájékozottak maradhassanak. Ebben a szakmában a szolgáltatások és a szellemi tulajdon értékét senkinek nem kell magyarázni, így természetes, hogy a tartalmak és információk fogyasztói nem próbálnak meg kibújni a hozzájárulásuk alól, sőt büszkén vállalják, hogy a szakmai információáramlás a tevőleges részvételükkel valósul meg.

Visszatérve az anyagiakra, a fordit.hu szakmai profillal megjelenő tagjainak előfizetési díja eleve tartalmazza a közvetítések díját. Az érdeklődő, de megjelenni nem kívánó szakemberek számára pedig néhány hónapja külön hozzáférési lehetőséget kínál a fordit.hu e tartalmakhoz. Ez utóbbi díja 4900 Ft évente, amely egy szakember 1-2 órai munkadíja, ennyibe kerül egy szép könyv, egy pár mozijegy, vagy máshonnan megközelítve kb. 100 Ft/közvetített előadás. (És akkor még nem tettünk említést arról, hogy bármelyik előadás át is ugorható, ha esetleg dögunalmas lenne, így a videóközvetítések révén rengeteg idő is megtakarítható.)

A közvetítések ára a fordit.hu esetében egyben a költsége is, ugyanis a szerkesztőség a tagjai által erre a célra szánt összeget teljes egészében a közvetítésekre fordítja (igazából ez a korlátja a közvetített rendezvények számának is).

Ez tehát az oka annak, hogy az előadások nem bárki által hozzáférhető módon jelennek meg, hanem a megtekintésük előfizetéshez kötött. Persze így is nagyon sok fordítóipari szakemberhez tudjuk eljuttatni azokat a tartalmakat, amelyek a fordit.hu nélkül csak a jelenlévőkhöz érnének el. A magunk részéről tudatos, felelős gondolkodásnak tekintjük azt, amikor az iparági dolgozók felvállalják a szakmai tartalmak terjedésének támogatását.


Hozzászólások (0)

Hozzászólások írásához és megtekintéséhez be kell jelentkeznie